مقدار اکسیژن محلول در آب ، طبق قانون هنری ، تابعی از دما و فشار جزئی اکسیژن موجود در محیط است، همچنین به مواد موجود در آب هم بستگی دارد. غلظت اکسیژن حل شده در آب کم است بنابراین از لحاظ بومشناختی ناپایدار است. مقدار اکسیژن در صفر درجه و فشار متعارفی حدود 14,6ppm می باشد. این مقدار در 20 درجه سانتیگراد به 9,2ppm میباشد.
یدومتری دقیقترین و قابل اعتمادترین روش اندازه گیری میباشد. این روش یک روش تیتراسیونی است که بر اساس خواص اکسیدکنندگی اکسیژن محلول انجام میگیرد. با افزایش
به محلول قلیایی شده آب ، هیدروکسید منگنز با اکسیژن محلول آب ترکیب شده ، ایجاد
میکند. با مصرف تمام اکسیژن موجود ، محلول اسیدی میشود. با افزودن یدور ،
در محیط اسیدی با یون یدور ، وارد واکنش شده ، ید آزاد میکند. مقدار ید آزاد شده توسط محلول تیوسولفات تعیین میشود و از روی مقدار تیوسولفات مصرفی ، مقدار اکسیژن موجود در آب محاسبه میشود.
اساس روش اندازهگیری:
معمولیترین
روش تعیین اکسیژن محلول بر اساس آزاد کردن ید توسط اکسیژن محلول میباشد.
ید آزاد شده عموماً توسط یک محلول احیاءکننده مانند تیوسولفات سدیم
اندازهگیری میشود. چسب نشاسته خاتمه عمل را نشان میدهد. نشاسته ید آزاد
شده را جذب نموده و رنگ آبی ایجاد میکند و هنگامیکه تمامی ید احیاء گردید
محلول بیرنگ میشود.
روش و نیکلر یا یدومتری روش استانداردی برای تعیین
اکسیژن محلول میباشد. این روش بر اساس اکسیداسیون Mn2+ به ظرفیت بالاتر
(Mn4+) در محیط قلیائی توسط اکسیژن میباشد. منگنز با ظرفیت چهار یون ید را
در محیط اسیدی به ید آزاد اکسیده میکند و مقدار ید آزاد شده که برابر با
اکسیژن محلول میباشد توسط تیتزاسیون با تیوسولفات استاندارد اندازهگیری
میشود.
در این روش وجود بعضی از مواد مانند نیتویتها و آهن سه ظرفیتی
قابلیت اکسیدکنندگی I- را به I2 دارند. و نتیجه آزمایش را زیاد نشان
میدهد. و بر عکس مواد احیاء کننده مانند S2-, So32-, Fe2+ ید را احیاء
کرده و به I- تبدیل میکنند و نتیجه آزمایش را کمتر از حد واقعی نشان
میدهد. بنابراین روش تصحیح نشده چنانکه اکسیژن در محیط وجود نداشته باشد
با افزایش سولفات منگنز و معرف یدور قلیائی (NaOH, KI) رسوب سفید رنگ
2Mn(OH) تشکیل میگردد.
Mn2+ + 2OH- Mn(OH)2
روش شیمیایی وینکلر یا یدومتری :
یدومتری دقیقترین و قابل اعتمادترین روش اندازه گیری میباشد. این روش یک روش تیتراسیونی است که بر اساس خواص اکسیدکنندگی اکسیژن محلول انجام میگیرد.
با افزایش به محلول قلیایی شده آب ، هیدروکسید منگنز با اکسیژن محلول آب ترکیب شده ، ایجاد میکند. با مصرف تمام اکسیژن موجود ، محلول اسیدی میشود. با افزودن یدور ، در محیط اسیدی با یون یدور ، وارد واکنش شده ، ید آزاد میکند.
مقدار ید آزاد شده توسط محلول تیوسولفات تعیین میشود و از روی مقدار تیوسولفات مصرفی ، مقدار اکسیژن موجود در آب محاسبه میشود.
این روش یک روش تیتراسیونی است که بر اساس خواص اکسیدکنندگی اکسیژن محلول
انجام میگیرد. با افزایش به محلول قلیایی شده آب ، هیدروکسید منگنز با
اکسیژن محلول آب ترکیب شده ، ایجاد میکند. با مصرف تمام اکسیژن موجود ،
محلول اسیدی میشود. با افزودن یدید ، در محیط اسیدی با یون یدید ، وارد
واکنش شده ، ید آزاد میکند. مقدار ید آزاد شده توسط محلول تیوسولفات تعیین
میشود و از روی مقدار تیوسولفات مصرفی (با استفاده از شناساگر نشاسته) ،
مقدار اکسیژن موجود در آب محاسبه میشود.
یون یدید یک عامل کاهنده ی نسبتاً موثری است که به طور وسیعی برای تجزیه ی اکسنده ها به کار می
رود.
به طور کلی به واکنش هایی که در آن ید اکسید می گردد، یعنی ید از محلول یدیدها آزاد می گردد یدومتری
گویند. روشهای زیادی بر اساس خواص کاهندگی یون یدید استوارند. ید که محصول واکنش است، معمولاً
با محلول استاندارد تیوسولفات تیتر می شود.